12.12.11

alhamdulillah..=>


hi readers..sorry for no long see.i'm very busy right now cause what..i don't know..haha..ok stop.alyaum/today/harini/ saya dpt cium hajaratul aswad buat kali ketiga kali nye..mmg sng je nk cium hajaratul aswad buat mse ni..bratur je lpas tu 5 minit dpt la cium..tp mse org umrah x dtg agi la..klu ade jemaah umrah dtg mmg x dpt la..khamis lpas dpt cium for kali kdua and for the first time i got when after i do the tawaf  when i was come back from malaysia to makkah last year..alhamdulillah..i got kissed hajaratul aswad when i was young..some person did not get it..alhamdulillah again..


credit:google


p/s:till here..got to go now..if i have time i will bw to all blog,right now i'm so busy..sorry..
i don't know why today i wrote in english so many..=>

17.11.11

berada d tmpat asing..syokk..^_^


hai..dlm n3 >>nie saye ade ckp saye terbang di awangan kan..sbenar nye pade tarikh 6/11/11 fs have visited 2 the new place.^__^.It's Istanbul,turkiy.cuaca kt sane sejuk la jugak..pkai bju 4 lapis pun still sejuk gak..tapi yg sadis nye ari last kan cuace die klu kite ckp akan kluar asap..haa..ari last bwu kuar asap..mse mle2 smpai x de pun..nk gi airport dah mse tu..huhu..bwu nk feel mcm kt uk..sbb x pnah gi tmpat sjuk2 sbelum nie...adik saye yg test mle2 sbb die nmpk org ckp2 berasap tp x hisap rokok pun..tu die test..ok la tgok gmbor la plak..mlas arr nk taip pnjg2..so here we come..V


pic of me&my mom..i luv this..

i don't know what is the meaning but i saw that kurban words 
maybe it's about eid-adha..

 sunset..<3

 cntikkan umah nie..in turkey only..

 ni,blue mosque.

 non-muslim yg rmai mse nie..org muslim skit je..=,=




tram bkan keretapi..=D

teksi kt sne sume wane kuning..hehe..klu nmpk kte wane kuning tu teksi le tu..
kete bese x de wane kuning.=D

ok,tu je gmbo nye..byk agi sbenar nye gmbanye tpi lombab arghh..mls nk buh byk2..
nk tgok byk gi,pegi arr terbang ke turkey..x nyesal nye klu pegi..
that's all..maassalamah..=)

4.11.11

doodling for the first time


yeaayy..akhirnya percubaan buat doodle akhirnya berjaya..saye guna microsoft excel..nk tgok??
jgn gelak tau..nie bawu first time wat...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
p/s:sorry kne print screen jek sbb x reti la nk ltak cmne..


28.9.11

beraya dMalaysia(part 2)

ari ni da msuk 2 zulkaedah bru terkedek2 nk msuk gmbar raye.:face64:.hehe..lntak le kome nk kato gapo pong..hehe..tkar slang plak..ok..pde 1 syawal 2011 sluruh umat islam bergembira krane mnyambut hari raye aidilfitri..bgitu juga kluarge saye..taun nie kluarge saye memilih tema berwarne biru..:face75:smua ahli kluarge saye memakai bju bewane biru..ehh..apsal mcm ayt bdk2 je nie:face60:..ok tu je la nk cite..hehe..blum abis agi la,.taun nie saye dpt duit raye bape hengget je..ciput..x smpai 100 pun..mmg taun nie taun dpt duit raye terciput:face63:..hehe..ok la mls nk tulis panjang2..tgok gmbo la pulak..:face39:



:125:my loved family:125:



:102: an happy family eva :102:
tata..:95:

24.9.11

beraya d MALAYSIA..(part 1)

walaupun ari ni dah 26 syawal...aku masih blum bercerita lagi tentang aku mse dkampung..lntak arr korg nk ckap ape..tp keseronokan tu smpai komputer pon x nk dsentuh langsung tau x..ok2..back 2 the point,ok mse last puase,aku telah pun berade d besut,terengganu.mse last puase ar che long aku buat bbq..best uhh..ktrorg buat kt umah yg bru je die nk buat homestay..menu: ikan bakar,ayam bakar,sotong bakar,kuih-muih,air bandung,byk agi ahh..pnjg nk tulis tulis..kt bawah ni la situasi mse bbq aritu.

 "a happy big family"=>

 begitu meriah sekali..

 pnjangkan meja makan nie..hehe..





amboi2..pnuh pinggan nmpak..hehe..

ok,lpas je abis mkan bunyi bom tebabomm pun bermula..mengalah kan bunga api yg yg menyambut merdeka tu..nk dkat stengah jam lbih diorg main bunga api tu..ni bukan bunga api yg biase2 tu nie bunga api bom tebaboom tu..bgus jugak kiteorg buat bbq kt situ dpt tgok free je bunga api tnpa pegi kt dataran merdeka yg pnuh ngn manusia tu..kiteorg tgok smbil mnikmati mkanan yg smpai x muat meja tuh..best gile..kt bwah ade video bunge api tu tp skejap je sbb mse org x amik video tu lme je bunge api nye..ni time2 org nk record video pulak skejap nye tp byak jugak kut...tgokla..
video

biase le video diambil dgn kmera ape jep sbb tu x begitu terang..begitu riuh rendah juga suare ltar blakang nye..hehe..ok tmat la smpai di sini crite pasal last puase..tunggu part 2 plak ye..
maassalamah...

22.8.11

maap3!!!


korg(follower)sorry byk2 sbb saye x update blog nie..dah bersawang dah..hehe..saye baru je sampai kat malaysia jumaat lpas...pastu gi sane gi sini..pnatla..nk blogwalking pun x de mood..nk update lagi la..kt bwah nie saye taip rutin2 saye dlm mase 3 hari lps..pnat woo..tgok ahh bawah nie..

DAY 1:sampai dmalaysia dlm pukul 11 pagi mcm tu..pastu gi ambik bagasi..diew kte tergendala skejap dlm 10 minit mcm tu..mmg waa tabik la kt KLIA sbb msalah tergendala 10 minit pun nk bgi announcement..klu kat KAAIA(King Abdul Aziz International Airport)jgn harap kot..entahla..tak tau lak..pastu amik kte sewa pastu blik trus perak..smpai dkt perak dkt2 kul 5;30 mcm sbb berhenti skejap smayang asar and sbelum tu ade berhenti skejap sbb ayah mengantuk..so bgila ayah tidur skejap..pastu gi pasar ramadhan pulak..pastu smpai la di my SWEET HOME..pastu mlm plak lpas solat terawih pegi blik kampong jap..nsib dkat dlm 20/25 minit mcm tu sampai la..kne pegi jugaklah wlau pnat..sbb aritu atok skit..mse tu sye kt mekah agi..smua adik beradik ibu blik kcuali kiteorg..pastu pulang balik rumah dlm kol 11..blik2 trus..bomm..zzzzz..hehe..___

DAY 2:kul 2mcm tu kut pegi ipoh sbb nk crik dapur sbb dapur yg lme rosak..dkt pengkalan je..mlas arghh nk gi jauh2..pastu smalam kan blik kmpong kan..opah ckp atok x leh jlan.klu nk jln kne papah..kbetulan kteorg lalu dpn kedai jual2 krusi roda and macm agi yg berkenaan..kteorg pun bli la krusi roda untuk atok satu..ye la..ksian kt opah nk papah atok..mne la nk larat..dah la opah tu kecik2 jep..pastu tgok dah pukul 5;30 mcm tu kut..kteorg pun pgi la pasar ramadhan kt batu gajah pastu gi berbuka kat rumah opah..lpas maghrib bru blik rumah..penattt...

DAY 3:pegi taiping plak anta abg gi blik asrama..kul bape x pasti plak..smpai2 kteorg gi shooping dlu crik baju melayu raye..abg kte kat taiping tu ade jual bju melayu dri kilang,die jual dpan kilang diew jep..mmg murah kut..ayh,abg,adik..dah dpt dah bju raye sye,ibu,kakak x dpt agi..x berkenan la..simple jep..tp kakak bli jugak spasang diew kte untuk pegi kuliah..pastu gi taiping sentral plak..crik bju kurung..x de satu pun yg sngkut..haha..biase la perempuan..last2 dpt bli dslr..murah kut..bli dslr percuma satu agi kamera canon.yg dslr tu jenis fujifilm..tu je yg dpt bli..tudung je ade la sangkut stu sorg..hehhe..pastu bru antar abg k asrama nye..pastu berbuka kt perhentian sungai besar kut..lpe la nme nye..lantak argh..pastu smpai..boomm..zzzzzz..haha..=b

DAY 4:pegi ipoh lak konon nk crik bju kurung..pegi la jusco..pegi2 dpt satu T-shirt jep..yg ayah ngn adik byk da dpt..sluar nye 1,bju dpt tiga skalik..mmg dasyat argh deme..yg ayah siap dpt bli stokin agi..pastu gi crik batang paip pulak sbb btang paip kt umah tu da berkarat..pastu pegi greentown mall plak..crik bju jugak..nsib saye dpt satu..ibu ngn kakak..x beli agi..ade yg berkenan x de saiz la plak..ayh ngn adik dpt agi byk..ksut..beg..bju..wahh..mmg dahsyat la deme shopping sakan.yg perempuan sye je dpt bju yg ibu ngn kakak..mandangg...haha..ayah pun plik..ayah ckp"ishh3...dah pgi byk2 tmpat..satu pun x de.."hehe..pastu pegi bazar ramadhan kt btu gajah..bli2 hujan lbat uhh..da la x bawa payung..henjoon..haha..pastu bukak puase..mlm lps solat isyak saye tgok cite supermak pastu da abis saye pon..boomm..zzzzz....hehe..

itu la ape yg saye buat slame saye duduk d malaysia.ni..dkt pukul lapan da nie..yg lain sume dah berdengkur..tinggal saye sorg je...ok la..nk gi boomm la jugak..bye2..

p/s;amik kau entri panjang skali gus..sbb lme x update..jgn marah..=>

26.7.11

somethin that make we laugh..

assalamualaikum..ari ni saye saje2 nk buh benda2 yg akn mmbuatkan kite gelak..sbb nk ilang kan korg nye stress..bce lah..

1.org kaye yg belagak 

encik musa,seorang yang kaya menaiki kapal terbang..

pramugari : maaf encik,ini bukan tempat duduk encik..tempat duduk encik kat blakang..nombor pun ada tulis kat tiket tu..

encik musa:eh lantak aku la nak duduk mana..aku bukannya xda duit..hormatlah sikit orang kaya macam aku ni ha..syarikat penerbangan kamu dah kira beruntung dapat penumpang kaya macam aku ni..aku suka duduk tempat ni aku duduk la..

pramugari: masalahnya encik,tempat duduk ni kerusi untuk juruterbang..

encik musa: erkk..


2.timun hijau
flat ni ade 4 tingkat .... tingkat pertama nie dia suka makan timun yang tingkat kedua ni pula suka benda2 colour hijau dan tingkat tiga pula suka kencing kat tingkap dan tingkat keempat pula suka berlatih lawan pedang ...
pada suatu hari tingkat keempat nie tengah berlatih pedang ...
tiba2 jatuh kat tingkat bawah ni alahai kebetulan tingkat yg ketiga nie sedang kencing kot2 terpotong anu lelaki nie ...
jatuh kat tingkat 2 .. pastu anu dia kena cat ngan colour hijau .. jatuh pulak ke tingkat pertama ... terus orang yg kat tingkat pertama sangkakan timun jadi dia pun makanlah dan berkata "kenapa kulit timun ni lembik??" ..

maaf jika lawak ini kotor/eeewww...
3.tips untk reject perempuan..untuk kaum adam..(ni x lwak sgt kut..maap5x)
Nak reject pompuan susah, takut nanti dia frust dan bunuh diri, jadi guna dialog ni

1) Semalam I check dengan doktor, dia kata I HIV positif...
2) Kat telinga I ni ada suara suruh I bunuh diri..
3) U nampak tak mamat tu... (padahal takda orang pun kat situ)
4) Adik beradik I ada 10 orang, semua belajar lagi, I kena sara diorang sebab parents I dah    meninggal...
5) I dah keje kat 20 company, tapi paling lama tahan pun 2 bulan je...
6) Hari-hari along cari I, hutang dengan diorang dah mencecah 100 ribu...
7) Tiap2 hari I melancap, sehari sampai 10 kali....
8) Errr, sori, terpegang pulak....
9) Lupa nak bagi tau u, I ni duda anak 10
10) Ish, kalau nak kawin dengan U, I kena ceraikan bini I yang ke 4 tu, sian dia....

p/s:maap1000x klu x lawak..ok..bye.

credit 2 dis miss:bekal biru

6.7.11

kebaikan air sejuk/ais dsebalik keburukan

ni nk share skit pengetahuan ttg ais/air sejuk..bce lah..
  • Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.
  • Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.
  • Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak dalam cuaca begini..
  • Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas.
  • Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.
  • Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.
  • Benarkan anak anda mengunyah ais kerana ini akan menguatkan giginya dan benarkan anak anda memakan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total.
  • Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.
  • Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan.
  • Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.
  • Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.
  • Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat.
  • Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh.
  • Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang telah terkena panas cahaya matahari yang pastinya akan mengganggu sistem deria pada kulit.
  • Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat.
  • Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.
  • Air sejuk akan menguatkan tulang bayi.
  • Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.
  • Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu Intan.
  • Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh..
  • Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.
  • Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.
  • Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.
  • Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.
  • Air sejuk dapat merakamkan gelombang frekuensi rendah lebih stabil.
  • Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.
  • Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah. Tubuh secara semulajadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.
  • Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.
  • sumber diambil dri sini,bukan sye reke2 yep.. :b

25.6.11

cre org arab kawin!!

awal bulan 6 aritu ade gi kenduri org kawin org saudi.kbetulan ank tuan rumah yg sye duduk ni kawin,dptle sye merase.sye rse itu yg the first and the last sbbnye kan kenduri tu start kul 11 p.m/mlm and finish nk tau kul bape..nk tau..kul 5 a.m/pagi.azan subuh dah berkumandang bru nk abis..ishh3..diorg buat kenduri slalu nye dkat dewan.laki and perempuan asing2.yg perempuan bila dah smpai bukak arbaya..kt luar bukan main lagi alim tp kt dlm fulamak..klu saiz body cntik ok jgak klu nk tnjuk ni body sorg2 bukan main lgi gebunye..hehehe..sye bukak arbaya tp pkai sopan2 nye la..sluar jeans and t-shirt lengan panjang.sye,ibu and kakak je pkai sopan yg lain sume ikut bentuk body..kmi je yg ganjil..haha..ape agi ekk??haa...makan..mkan diew ok le..biase la maknan org arab la..nasi mandi tp yg lain2 tu ade jgak mcm salad,spagethi,byk agi,lpe tp yg pasti panjang diew nye meja ltak makanan tu boleh kira panjang 4 buah meja mkan yg 6 org duduk tu kut,tp rse nye panjang agi.kn kiteorg asing2 kn laki & prempuan kan tp bile mse pengantin ade je pengantin laki msuk...tp dia sorg2 la,yg prempuan yg pkai bju kut body tdi pkai arbaya blik...haha plik kan..tp sbelum pengantin laki msuk ade jugak 2,3 org laki dtg mnari..sbena nye yg kenduri abis lmbat tu sbb mnari la..sorg2 naik ats pentas tp kdg2 org yg sme jgak..lgi stu diorg ni ske sgt melalak  x tntu pasai mcm ni (lololololo)klu tgok cite spongebob ade melalak mcm tu..mcm org africa pun ade..kdg2 diorg wat kdg2 x tp mse pgantin dtg diorg wat..entah pape jep..maybe kt rumah diorg rse terkurung ble da kuar aaa dh mlalak mcm ni..hehe...yg gmbar kte tu,tu kete kawin sini,klu kt mlaysia mcm org cina kawin kan..



p/s:sbena nye ade video tp x leh nk buh la..sorry..
























27.3.11

MADINAH...

assalamualaikum....
 Dua hari yg lepas sye ade gi madinah.pegi ari khamis blik ari jumaat.kami bertolak pukul 2 dri mekah dan sampai pukul 7 d madinah.perjalan ini mengambil mase slame 5 jam.pnat tau,duduk je memanjang.=__=".smpai2 kmi terus mnuju ke m.nabawi memandangkn isyak hampir tiba.slesai solat isyak kmi terus menuju ke pintu 25 pintu uthman bin affan untuk masuk ke raudhah.(bgi yg perempuan shaje msuk ke pintu ini)ini percubaan kli pertama.sbb sbelum ini kami x mendapat peluang untuk msuk.ibu sye bertanya kpada org yg sudah berpengalaman,diew kte slalu nye ia akan bukak pintu itu pde pukul sbelas.mse itu jam bru menunjukkn pukul 9.slepas itu ibu sye mnelefon ayah sye untuk bertanya."nk tunggu ke smpai kul sbelas??"memandangkan kmi blum mencari hotel untuk berehat.kmi ambil kputusan untuk masuk ke raudhah slpas subuh esokn harinya.pde pukul 4 pagi kami bangun untuk bersiap.kami berjalan kaki untuk mnuju ke m.nabawi memandangkn jarak antara hotel dgn masjid dekat.slepas slesai shj solat subuh kmi trus mnuju ke pintu tersebut.diew mngumpul kn org2 yg hndak msuk ke raudhah itu mengikut group.malaysia,turkey,pakistan,dan lain2.ia berbuat demikian kerana org2 turkey ni kuat2.org2 malaysia lmbut2.takut org malaysia d penyek2 oleh org2 turkey.slepas 1 jam menunggu akhirnya pintu itu buka.org turkey berlari2 dan berebut2.kami org malaysia tunggu group2 diorg abis bru kami pergi msuk.slepas smpai dsitu kami terpaksa mnunggu lgi tp x slame 1jam lbih kurg 20 minit.akhirnya aku dapat memasuki kwasan raudhah.aku terus buat solat sunat.dan berdoa dan berdoa.itu bru kwasannye blum tmpatnye lagi.apabila masuk tempatnye karpet yg ade d situ akan berwarna hijau.apabila msuk aje tmpat itu terus berhimpit.hajat hendak solat sunat d situ tp dsebabkn org ramai,kami hnya berdoa.kami pergi ke pintu taubat dan berdoa.slepas itu kmi pun kluar dan balik ke hotel.slepas itu kami pulang untuk mengalas perut dan pergi semula k masjid untuk solat jumaat.slepas solat kmi pun pulang ke mekah.smpai d mekah kira2 jam 9 malam.
                                  maasalamah....